Eerder schreef ik al een artikel over mijn apparatuur zoals camera en objectieven, in dit artikel staan mijn lampen in de spotlight (pun intended). Uiteraard zijn er gigantisch veel opties voor het gebruik van lampen, of het nu continue of flitslicht is.
Ik geef daarom ook alleen maar mijn mening over de apparatuur die ik zelf gebruik.


AD200pro

Het belangrijkste onderdeel qua belichting in mijn studio is de Godox AD200pro. Op het moment van schrijven heb ik er nog eentje van deze flitser, maar er staat nog een tweede op de planning.
Dit omdat ze heel fijn en makkelijk werken. Daarnaast zijn ze ook nog eenvoudig mee te nemen als je een fotoshoot hebt op locatie.
Hij wordt geleverd in een stevig tasje en er zijn zowel een barebulb (dat doorzichtige lampje) als een speedlite flitskop meegeleverd.
De barebulb geeft hard licht, terwijl de speedlite flitskop zachter, meer verspreid licht geeft.
Ook zit er een flitshouder bij, maar ik gebruik in plaats daarvan altijd een bracket (zie verderop in dit artikel).


Naast bovenstaande flitser heb ik ook een videolamp: de Godox SL60w. De 60w staat voor het wattage, in dit geval dus 60 Watt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende wattages en kun je dus aanpassen aan jouw soort van fotografie.

Dit continulicht gebruikte ik voorheen om mijn food foto’s mee te maken, maar omdat ik veel actie foto’s maak is een flitser meer geschikt.
De videolamp gebruik ik echter nog wel voor het maken van stop motions en als ik korte Behind the Scenes filmpjes maak.

Klik op de afbeelding voor dit item op Amazon.nl*.

SL60W

Bracket

Om de Godox AD200pro of bijvoorbeeld een speedlite te bevestigen op een statief heb je een zogenoemde bracket nodig.
Op deze bracket zit een Bowens aansluiting waardoor je softboxen die ook een Bowens aansluiting hebben makkelijk samen kunt gebruiken.

Klik op de afbeelding voor dit item op Amazon.nl*.

Lampstatief

Een (lamp)statief gebruik je natuurlijk voor het monteren van je lamp, maar is ook reuze handig voor andere dingen, zoals het bevestigen van een klem die een reflector kan vasthouden, klemmen die props in de juiste positie kunnen brengen, etc. Er staan er dan ook een stuk of 4 van in mijn studio.


Ontvanger

Om er voor te zorgen dat je camera kan communiceren met je (flits)lampen, heb je een zender en, in sommige gevallen, een ontvanger nodig. De zender bevestig je op de camera en de ontvanger op je flitser. In het geval van de bovengenoemde Godox AD200pro is de ontvanger niet nodig: deze zit standaard ingebouwd. Wil ik gebruik maken van een extra speedlicht, dan heb ik wel de ontvanger nodig.

Transmitter

Via de zender kun je aangeven welke instellingen je wilt gebruik voor je flitslampen. Dit is handig om alles in 1 oogopslag te zien en aan te passen op afstand, zonder je flitser te hoeven aanraken.
Tip: klik op de afbeeldingen voor deze producten op Amazon.nl*


Op onderstaande afbeeldingen kun je enkele van de softboxen zien die ik gebruik. Je hebt hier natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten en maten van en het ligt helemaal aan jouw stijl welke handig zijn.
Persoonlijk gebruik ik het meest de smalle stripbox (laatste afbeelding inclusief link) omdat dit een mooie, realistische reflectie geeft op glaswerk.
Voor de normale product- of food fotografie gebruik ik ook nog vaak de rechthoekige softbox (eerste afbeelding). Deze geeft fijn veel licht.
De octagon softbox op de middelste afbeelding (inclusief link) gebruik ik voornamelijk voor portret fotografie, om te zorgen voor een mooi rond ‘catch light’ in de ogen van het model.


Rectangle softbox
Stripbox

Niet op de foto, maar wel vaak in gebruik: de T-vorm achtergrond standaard. Hieraan bevestig je met twee of meer klemmen de gewenste achtergrond, zoals bijvoorbeeld een backdrop van vinyl.


Als laatste gebruik ik ook nog diverse items voor het sturen van het licht zoals een paneel op statief wat ik kan gebruiken als reflector, maar ook als diffusiescherm en dikke piepschuim blokken die ik eenvoudig naast een te fotograferen product kan neerzetten om het licht te reflecteren. Om het licht tegen te houden heb ik dun zwart karton, welke ik met klemmetjes kan neerzetten.

Lees hier het artikel wat ik schreef over (dubbele) diffusie.
Heb je nog vragen over bovenstaand artikel?
Laat dan een reactie achter onder dit artikel, of stuur me gerust een berichtje!
* Links naar Amazon zijn affiliatie links. Indien je iets koopt via zo’n link ontvang ik daar een kleine vergoeding voor.