Ik zal gelijk maar iets bekennen: ik heb echt een zwak voor fotografie apparatuur… wat niet persé bevorderlijk is voor de inhoud van mijn studio thuis!
Toch zijn er wel een aantal zaken waar ik niet zonder kan, dus vandaar dit artikel. Om het een beetje overzichtelijk te houden zal ik het opsplitsen in twee delen: de camera gerelateerde apparatuur en de apparatuur die ik gebruik voor de belichting (hou dus vooral de website in de gaten voor deel 2!).

Allereerst natuurlijk: mijn camera!

Deze Canon EOS R kocht ik begin 2020 voor mijn vakantie naar Kaapverdië en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad!
De overgang van een spiegelreflex naar een ‘mirrorless’ camera vond ik persoonlijk niet heel groot, het enige nadeel was dat mijn oude lenzen niet meer pasten zonder tussenkomst van een adapter.

Er zijn ondertussen weer een hoop nieuwere modellen op de markt, maar ik ben nog prima tevreden met mijn huidige camera!

Canon EOSR

Mijn lenzen (objectieven) collectie bestaat uit meerdere soorten, maar voor mijn food fotografie maak ik het meest gebruik van de Canon RF 85mm macro lens. Deze heeft een F-stop van 2.0, waarmee je dus mooie scherpte diepte kunt creëren.
Aangezien het een macro lens is, is deze ideaal voor het maken van gedetailleerde food close-ups, maar ook voor het maken van portretten!

De Canon RF 50mm is ook heel fijn voor het maken van portretten en is nóg lichtsterker dan de 85mm: deze lens heeft namelijk een F-stop van 1.8. Voor productfotografie vind ik deze lens heel fijn werken, maar ook voor straatfotografie omdat de lens lekker klein en onopvallend is.

Mijn meest veelzijdige lens is de Canon RF 24-105mm lens. Deze gebruik ik voor reizen, maar ook voor dagjes weg en het fotograferen in restaurants / bars. Het zoombereik is nog best redelijk en ook met de minimale F-stop van 4.0 is de scherpte diepte nog erg mooi. Door de zoom mogelijkheid is deze lens het makkelijkste om snel te kunnen schakelen tussen verschillende onderwerpen.

Canon 85mm
Canon 50mm
Canon 24-105mm

Niet op de foto, maar wel onlangs toegevoegd aan mijn collectie: de Canon RF 100-400mm. Deze gebruik ik niet in mijn studio, maar is ideaal voor het fotograferen van bijvoorbeeld vogeltjes en andere dieren in de natuur die wat verder weg zijn. Het nadeel van deze lens is dat je bij het verder inzoomen niet heel laag kunt met je F-waarde, waardoor je dus minder scherpte diepte krijgt.


Manfrotto statief

Nog zo’n aankoop waar ik geen spijt van heb: mijn Manfrotto (Type MT190XPRO4)

Deze is stevig, makkelijk in het gebruik en je kunt er heel veel kanten mee op. Je kunt hem zelfs gebruiken voor het maken van flatlay foto’s, doordat je het bovenste segment kunt kantelen.
Hoewel ik deze functie niet gebruik (zie volgende stukje), is dit wel reuze handig als je weinig plek hebt.

Klik op de afbeelding voor dit product op Amazon.nl*


Voor het bevestigen van mijn camera op het statief (en ook op de hierna genoemde C-Stand) gebruik ik de Quick Release Plate. Hiermee bevestig je snel je camera op het statief, zonder aan schroefjes e.d. te hoeven draaien. Met 1 beweging heb je hem dan ook weer los: ideaal om snel te kunnen wisselen van statief!

Naast mijn gewone statief gebruik ik ook nog een C-stand voor het maken van flatlay foto’s. Mijn camera bevestig ik door middel van dezelfde Quick Release Plate aan de dwarse stang en kan ik dus eenvoudig van bovenaf foto’s maken.
Ik ben nog op zoek naar een andere oplossing voor het bevestigen die me nog flexibeler maakt, maar dit is een oplossing die ik al meerdere jaren gebruik en die verder prima werkt!


Quick release plate

Naast mijn gewone statief gebruik ik ook nog een C-stand voor het maken van flatlay foto’s. Mijn camera bevestig ik door middel van dezelfde Quick Release Plate aan de dwarse stang en kan ik dus eenvoudig van bovenaf foto’s maken.
Ik ben nog op zoek naar een andere oplossing voor het bevestigen die me nog flexibeler maakt, maar dit is een oplossing die ik al meerdere jaren gebruik en die verder prima werkt!

C-stand

Onderstaand laat ik je nog enkele accessoires zien die heel handig zijn (al zeg ik het zelf).
Links de ‘cuff’ van Peak Design. Deze gebruik ik altijd als ik met mijn camera op pad ga en ik een extra zekerheid heb dat ik de camera niet per ongeluk op de grond laat vallen. Ik heb ook de normale camerariem van Peak Design voor het gebruik van mijn camera in combinatie met de 100-400mm lens.

In mijn studio gebruik ik tijdens het foto’s maken de tether kabel van Tethertools. Deze verbindt mijn camera met mijn laptop en kan ik op een groter beeldscherm zien wat ik aan het doen ben. Ook worden de bestanden direct opgeslagen op mijn laptop en hoef ik ze later alleen nog te importeren in mijn foto bewerkingsprogramma. Het tethered fotograferen doe ik niet via Lightroom, wat ook een optie is, maar ik vind het eigen programma van Canon (EOS Utility) veel fijner en eenvoudiger werken.

Omdat ik soms moeite heb met rechte horizontale lijnen fotograferen gebruik ik, naast de hulplijnen in mijn camera, ook nog de afgebeelde waterpas. Deze bevestig je op de camera zelf en is ideaal om te kijken of je camera recht staat / hangt. Klik op de afbeelding voor dit product op Amazon.nl.*


Peak Design Cuff
Tether kabel
Waterpas

Binnenkort volgt deel 2 over mijn apparatuur en laat ik je zien welke belichtingsapparatuur ik gebruik in mijn studio met daarbij een korte uitleg.

Voor de pagina waar je alles op een rijtje vind, klik je hier.
Heb je nog vragen over bovenstaand artikel?
Laat dan een reactie achter onder dit artikel, of stuur me gerust een berichtje!
* Links naar Amazon zijn affiliatie links. Indien je iets koopt via zo’n link ontvang ik daar een kleine vergoeding voor.

[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]